19. 03. 2019.Делегација Нордланда и председник Пастор посетили Суботицу

Нови Сад, 19. март Делегација норвешке регије Нордланд, која борави у званичној посети АП Војводини, посетила је данас Суботицу, заједно са председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором и потпредседницима Скупштине АПВ Дамиром Зобеницом, Смиљаном Гламочанин Варгом и Мирославом Васином.

Овом посетом, трећом по реду од 2016. године, поново је исказана заједничка жеља АП Војводине и ове норвешке регије да негују пријатељство и надограђују своје односе, као и да их употпуне конкретним садржајима сарадње.

Председник Пастор подсетио је на блиске историјске везе са Нордландом, као и на то да је 2017. године обележена 75. годишњица „Крвавог пута“, када је у Норвешку интернирано око 4.500 хиљаде југословенских ратних заробљеника из Кикинде, Меленаца, Ниша, Прокупља и других места.

”Није случајно што смо данас у Суботици јер овај град има много тога да покаже. Суботица може и треба да тражи и у овој сарадњи своју шансу, нарочито имајући у виду инвестиционе потенцијале, као и туристичке који ће достићи свој пун капацитет након реализације започетих инвестиција на Палићу. Мислим да ћемо заинтригирати наше госте и да ће, као и увек понети добре утиске одавде”, истакао је председник Пастор.

Председница Скупштине Нордланда Соња Стин истакла је да Војводина и Нордланд дуго сарађују у овиру учешћа у раду Скупштине европских региона (АЕР), као и на нивоу локалних самоуправа. Она је додала да се тражи могућност за унапређење и конкретизовање те сарадње, те да се она као председница Скупштине Нордланда труди да се сарадња на нивоу локалних самоуправа подигне на нешто виши ниво.

”Град Бодо сада подноси кандидатуру за Европску престоницу културе 2025. године, те су нам искуства Новога Сада у овом процесу од велике користи. Такође идемо и у правцу сарадње малих предузећа и ИТ сектора и сматрам да се сарадња и пријатељство између Нордланда и Војводине шири као кругови у води”, поручила је председница Стин.

Након разговора са заменицом градоначелника Суботице Тимеом Хорват и чланом Градског већа задуженим за област туризма, инвестиције и међународну сарадњу Срђаном Самарџићем, гости из Норвешке обишли су обновљено здање суботичке Синагоге, једног од најимпресивнијих сакралних објеката сецесијског стила у Европи.

Гости из Норвешке имали су прилику да посете и језеро Палић, као и да виде градилиште будућег Велнес центра, чија изградња је у току.

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.