20. 03. 2019.Потврђена Декларација о пријатељству Кикинде и Нарвика

Нови Сад, 20. март – Делегације Скупштине АП Војводине и Скупштине Нордланда, заједно са представницима норвешког града Нарвик, присуствовале су данас свечаној седници Скупштине града Кикинда на којој је потврђена Декларација о пријатељству Кикинде и Нарвика.

У присуству потпредседника Скупштине АП Војводине Дамира Зобенице и председнице Скупштине Нодланда Соње Стин, који су предводили делегације Војводине и Нордланда, на свечаној седници донета је и Одлука о проглашењу парка пријатељства „Нарвик“

Скупштинско потврђивање Декларације о пријатељству Кикинде и Нарвика, коју су челници два града потписали још 2017. године, као и проглашење Парка пријатељства „Нарвик“, резултат је дугогодишњих нераскидивих веза две локалне самоуправе. Пријатељски односи успостављени су након Другог светског рата, пошто су становници Нарвика пружили помоћ Кикинђанима и осталим заробљеницима који су интернирани у концентрационе логоре и на принудни рад на север Норвешке.

Обраћајући се на свечаној седници Скупштине града Кикинда, потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница истакао је задовољство што представљајући делегацију Скупштине АП Војводине присуствује данашњем свечаном чину потврђивања пријатељства две братске локалне самоуправе из Норвешке и Србије. Он је нагласио да су некадашње блиске везе, након периода стагнације, поново ојачане успостављем сарадње АП Војводине и Нордланда 2016. године кроз рад у оквиру Скупштине европских регија (АЕР)

”Те везе су се продубиле кроз сарадњу на нивоу локалних самоуправа и у области културе, а највише кроз размену младих. Међутим, морам да нагласим да поред културе и младих, морамо конкретизовати сарадњу у области привреде. Из тога разлога, у делегацијама града Нарвика и Кикинде налазе се и чланови који су задужени за област привреде и уверен сам да ће се током данашњих састанака и других садржаја изродити идеје за конкретну привредну сарадњу”, рекао је потпредседник Зобеница.

Наглашавајући велики допринос српских војника током Другог светског рата, председница Скупштине регије Нордланд Соња Стин рекла је да је задатак представника ове регије да подрже добре односе локалних самоуправа из Војводине и Нордланда како би се и даље неговало пријатељство настало у најтежим временима.

”Одржавање дугогодишњих пријатељских односа понекад представља изазов, међутим ми имамо ту срећу да наша два народа схватају значај овог пријатељства. Током обележавања годишњице доласка интернираца из Србије, 2017. године смо са делегацијом из Србије и представницима амбасаде Републике Србије обишли више спомен обележја настрадалима током Другог светског рата. У једном делу програма придружио нам се и наш краљ Харалд V, што много говори о значају наших веза. Због тога пуно улажемо у сарадњу међу младима, њихову размену и образовање, јер су они ти који ће преносити даље ову традицију и градити будућност”, поручила је председница Стин.

На састанку делегација Скупштине АП Војводине, регије Нордланд, Кикинде и Нарвика чланови делегације разговарали су о могућностима на које би досадашње пријатељсто и патнерство могло да се ојача успостављањем привредних контаката и реализацијом заједничких пројеката. Представници града Кикинде представили су инвестиционе потенцијале своје општине значајне будући пројекти, који се пре свега односе на развој велнес и спортског туризма. Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница позвао је госте из Норвешлке да узму учешће у Регионалном бизнис форуму који ће АП Војводина и Скупштина европских регија (АЕР) по други пут организовати ове године.

Делегације Војводине и Нордланда положиле су венац на споменик интернирцима у Парку пријатељства „Нарвик“, а представници градова Кикинда и Нарвик посадили су „дрво пријатељства“, као симбол вишедеценијских нераскидивих веза које ће, према њиховим речима, наставити да негују и унапређују.

Поред потпредседника Зобенице, у делегацији Скупштине АП Војводине били су и покрајински посланик Миленко Јованов и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац.