18. 04. 2019.Jaчање сарадње АП Војводине и Војводства Мазовског

Варшава/Нови Сад, 18. април –  АП Војводина и Војводство Мазовско одлучни су у намери да јачају пријатељство и оснаже партнерство конкретним садржајима и пројектима, договорено је током посете председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора и председника Покрајинске владе Игора Мировића овом најразвијенијем региону Републике Пољске. 

Током радних састанака у Варшави и Плоцку, са маршалом Војводства Мазовског Адамом Стружиком и замеником председавајућег Скупштине овог региона Марцином Подседеком, председници Мировић и Пастор истакли су велики потенцијал успостављања блиских односа са једним од најбрже растућих региона у Европи, чији годишњи бруто приход износи 100 милијарди евра.

Оцењено је да је простор за сарадњу са овим регионом, који зову „срце Пољске“, веома широк, пре свега у областима пољопривреде, привреде, научне и ИТ сарадње, као и образовања, културе и туризма.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изразио је велико задовољство што је до ове посете и сусрета са пољским партнерима дошло само неколико месеци након успостављања првог политичког контакта, када је делегација Војводства Мазовског у Новом Саду присуствовала обележавању 100. годишњице од краја Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији.

„Очигледна је намера да конкретизујемо партнерство, да не желимо да губимо време и да смо обострано спремни да брзо и ефикасно радимо на прецизирању заједничких интереса, пројеката и области које нам доносе бенефите. Развој ове пољске области је импресиван и много тога можемо да научимо од ових вредних и способних људи“, истакао је Мировић и додао да су АП Војводина и цела Република Србија у Војводству Мазовском стекле искреног и поузданог партнера. Он је истакао да је АП Војводина спремна да се максимално заложи како би у што скорије време била успостављена сарадња пољопривредних 

института, института „Биосенс“, Привредне коморе Војводине, Туристичке организације и других значајних институција са релеватним партнерима из Војводства Мазовског.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да сарадња са пољским регионима има велики неискоришћени потенцијал, а да је за Војводину значајна њихова спремност да поделе искуства и примере добре праксе локалних и покрајинских нивоа власти у процесу приступања ЕУ, коришћења различитих предприсутпних фондова ЕУ, као и равномерног регионалног развоја.

„Веома смо заинтересовани да успоставимо парламентарну сарадњу са Војводством Мазовским и створимо институционални оквир за будућа повезивања и партнерства. Веома нас радује што су пољаски партнери изразили спремност да нас укључе у пројекте и програме у оквиру европске сарадње, тамо где је то могуће“, нагласио је Пастор и упутио позив да делегација младих из Војводства Мазовског учествује на Летњој академији АЕР-а у јулу месецу, чији је домаћин АП Војводина. 

Маршал Војводства Мазовског Адам Стружик нагласио је да овај регион искрено верује у плодоносно партнерство две регије.

Састанку са челницима Војводва Мазовског присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Пољској Никола Зуровац.

Покрајинска делегација посетила је и град Плоцк, један од историјски најзначајнијих градова овог дела Пољске, разговарала са његовим челницима и посетила Музеј Мазовског Војводства.