30. 12. 2013.Sastanak koordinatorke Ženske parlamentarne mreže sa odbornicama Skupštine opštine Bačka Palanka - razmena iskustava u vezi formiranja ženske mreže

Novi Sad/Bačka Palanka, 30. decembar 2013. godine – Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine Stojanka Lekić, prisustvovala je u Skupštini opštine Bačka Palanka inicijativnom sastanku formiranja Ženske odborničke mreže u Skupštini Bačka Palanka. Sastanak je organizovan u cilju razmene iskustva u vezi formiranja ženskih mreža i pružanja podrške odbornicama skupštine Bačka Palanka u formiranju mreže. Sastanku je pored odbornica skupštine Bačka Palanka prisustvovali i: koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Narodne skupštine Republike Srbije, Vesna Jovicki. Lekić i Jovicki su izrazile zadovoljstvo što se incijativa za formiranje ženskih mreža širi po celoj Vojvodini. One su istakle veliki značaj ovakvog vida angažovanja žena poslanica i odbornica. Vesna Jovicki je istakla da se u Narodnoj skupštini Ženska parlamentarna mreža u okviru svojih programskih ciljeva bavi pružanjem podrške ženama u ostvarivanju zakonskih prava, izmenama zakonske regulative i donošenja novih zakona u oblasti obrazovanja, zdravstva, ekonomskog osnaživanja žena i borbe protiv nasilja u porodici. Stojanka Lekić je istakla da je Ženska mreža Skupštine Vojvodine osnovana 1. oktobra i da je do sada realizovala niz aktivnosti u okviru kampanje borbe protiv nasilja nad ženama, što predstavalja i jedan od prioriteta rada mreže. Tokom ove kampanje organizovano je 7 konferencija u okruzima u Vojvodini na kojima se posebno ukazivalo na javno zagovaranje i potrebe objedinjenog delovanja institucija i bezbednosnog aspekta nasilja u porodici (zagovaranje potrebe unošenja ove teme u izveštaje o bezbednosti).
Na sastanku je zajednički istaknuto da će jedan od narednih aktivnosti ženskih mreža biti uvođenje kvota za učešće žena u izvršnoj vlasti.


 

Napomena: aktualnosti i najave događaja su na srpskom jeziku.